Česneková polévka s křupavým toustem


Ingredience:
– 4 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 brambory
– 500 ml zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce másla
– sůl, pepř, majoránka

Na křupavé toasty:
– 4 plátky chleba
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl, česnekový prášek

Postup:
1. Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
3. V hrnci rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte česnek a cibuli a restujte je asi 5 minut.
4. Přidejte nakrájené brambory a osmahněte je společně se česnekem a cibulí dalších 5 minut.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
6. Poté smetanu přidejte do polévky a vše promíchejte. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut.
7. Polévku ochutnejte solí, pepřem a přidejte majoránku podle chuti.

Křupavé toasty:
1. Plátky chleba potřete na jedné straně olivovým olejem.
2. Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a opečte chlebové plátky na olejové straně, dokud nejsou křupavé a zlatavé.
3. Po opečení je otočte a posypte je sůlem a česnekovým práškem.
4. Toasty můžete nakrájet na menší kousky pro snadnější konzumaci.

Hotovou česnekovou polévku podávejte s křupavými toasty a ozdobte ji například čerstvou natrouhanou majoránkou. Dobrou chuť!