Česneková polévka s křupavým topinkovým střípkem


Česneková polévka s křupavým topinkovým střípkem

Suroviny:
– 4 stroužky česneku
– 1 velká cibule
– 4 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 4 plátky chleba
– 1 lžíce čerstvého tymiánu

Postup:

1. Česnek oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostky.

2. V hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a brambory a osmažte je spolu asi 5 minut.

3. Přidejte zeleninový vývar a nechte polévku vařit, dokud se brambory nezměknou. To by mělo trvat asi 15-20 minut.

4. Mezitím si připravte topinkový střípek. Plátky chleba rozdělte na menší kousky a posypte je tymiánem. Naložte je na plech vykládaný pečicím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Pečte chleba asi 10 minut, dokud nebude zlatavě hnědý a křupavý.

5. Když jsou brambory měkké, rozmixujte polévku tyčovým mixérem nebo v mixeru, dokud nebude hladká a krémová. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.

6. Polévku podle potřeby přiveďte ještě k varu a ihned servírujte se křupavým topinkovým střípkem na vrchu.

Tato česneková polévka s křupavým topinkovým střípkem je skvělým způsobem, jak si vychutnat bohatou a chuťově intenzivní polévku. Je perfektní na zahřátí v chladných dnech a může být samostatným jídlem nebo součástí bohatšího menu. Přejeme dobrou chuť!