Česneková polévka s křupavým topinkovým pokrmem


Recept na Česnekovou polévku s křupavým topinkovým pokrmem:

Suroviny:
– 4 velké hlavy česneku
– 1 cibule
– 2 lžíce másla
– 4 lžíce olivového oleje
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– Sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky chleba
– 4 lžíce strouhaného sýra (např. parmazán nebo ementál)
– Petržel na ozdobu

Postup:

1. Nejprve si připravíme česnekovou polévku. Oloupeme česnek a nakrájíme ho na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

2. Na velkém hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Přidáme cibuli a česnek a restujeme na mírném ohni, dokud nezačnou zlatě hnědnout a rozvonět se. To zabere přibližně 10-15 minut.

3. Poté přidáme zeleninový vývar a smetanu ke šlehání. Dochutíme solí a pepřem podle chuti. Povaříme asi 15-20 minut, dokud se polévka nezahřeje a nezíská na hustotě.

4. Mezitím si připravíme křupavý topinkový pokrm. Plátky chleba opečeme v toastovači nebo na pánvi bez použití tuku, dokud nejsou zlatě hnědé a křupavé.

5. Poté posypeme každý plátek chleba strouhaným sýrem a dáme do předehřáté trouby na cca 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne lehce hnědnout.

6. Hotovou česnekovou polévku rozmixujeme pomocí mixéru nebo ručního šlehače, dokud není krémová a bez hrudek.

7. Polévku nalijeme do talířků a ozdobíme nasekanou petrželí. Křupavé topinky postavíme vedle polévky a podáváme je společně.

8. Případně můžeme načechrat trochu smetany ke šlehání na povrch polévky a ozdobit ji petrželí nebo strouhaným sýrem.

Tímto receptem máte hotový skvělý pokrm, který perfektně zahřeje v chladných dnech. Dobrou chuť!