Česneková polévka s křupavým česnekovým grilem


Ingredience:

– 4 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 brambory
– 500 ml zeleninového vývaru
– 250 ml mléka
– 2 lžíce olivového oleje
– sůl a pepř podle chuti
– 1 lžička majoránky (nebo jiné bylinky dle preferencí)

Na česnekový gril:

– 2 stroužky česneku
– 2 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Česnekový gril připravíme jako první. Rozmačkejte 2 stroužky česneku a smíchejte s olivovým olejem. Tuto směs nechte chvíli odpočinout.

2. Mezitím očistěte a nakrájejte na jemné kousky cibuli a brambory.

3. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli a brambory. Restujte je na středním ohni asi 5 minut, dokud se cibule nezezlátne a brambory nezměknou.

4. Přidejte rozmačkané stroužky česneku a smažte je s bramborami a cibulí dalších pár minut, dokud nezačne příjemně vonět.

5. Nalijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni asi 15 minut, nebo dokud nejsou brambory zcela měkké.

6. Přidejte mléko a majoránku (nebo jiné bylinky). Povařte ještě dalších pár minut, aby se vše prohřálo.

7. Mezitím připravte česnekový gril. Rozpalte grilovací pánev nebo grilovací rošt. Na něj položte stroužky česneku, které jste smíchali s olejem. Grilujte je z obou stran asi 1-2 minuty, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

8. Polévku překlopte do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Případně ji můžete přepasírovat přes jemné síto, aby byla ještě jemnější.

9. Polévku ozdobte křupavým česnekovým grille, případně můžete přidat něco dalšího, například kopřivy, pažitku nebo křupavé krutony. Podávejte horkou.

Dobrou chuť!