Česneková polévka s hříbky


Česneková polévka s hříbky

Suroviny:
– 500 g čerstvých hříbků
– 4 stroužky česneku
– 1 cibule
– 2 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– sůl a pepř dle chuti
– petržel na ozdobu

Postup:

1. Hříbky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Pokud jsou hříbky velmi špinavé, opláchněte je velmi rychle vodou a osušte.

2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

3. V hrnci rozehřejte trochu oleje a osmažte cibuli, dokud nezežloutne. Přidejte česnek a nechte chvíli spolu osmahnout.

4. Poté přidejte nakrájené hříbky. Osmahněte je, dokud nezačnou puštět svou šťávu a zmenší se.

5. Přidejte na kostky nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a vařte, dokud jsou brambory měkké.

6. Poté polévku odstavte z ohně a přidejte smetanu ke šlehání. Pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku na hladkou konzistenci.

7. Polévku překryjte pokličkou a nechte ji odpočívat asi 10 minut, aby se všechny chutě dobře propojily.

8. Před servírováním ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.

9. Česnekovou polévku s hříbky můžete ozdobit čerstvou nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!