Česneková polévka Aromata


Recept na česnekovou polévku Aromata:

Suroviny:
– 6 velkých stroužků česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nasekaná na malé kousky
– 4 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžíce másla
– 1 litr mléka
– Sůl a pepř dle chuti
– Petrželová nať na ozdobu

Postup:
1. Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo rozmáčkněte.
2. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli. Smažte ji dozlatova.
3. Přidejte nakrájené brambory a smažte je spolu s cibulí asi 5 minut, dokud nezestříbí.
4. Přidejte česnek a osmažte ho spolu s brambory a cibulí ještě asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
5. Nalijte do hrnce zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte plamen a vařte polévku přibližně 20 minut, dokud se brambory nezměknou.
6. Mezitím ve velké pánvi rozehřejte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 1-2 minuty, dokud směs nezhustne.
7. Postupně přidávejte mléko a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Může to trvat přibližně 5-10 minut.
8. Přidejte směs s mlékem do hrnce s bramborami a zeleninovým vývarem. Dobře promíchejte a vařte ještě asi 5 minut, dokud polévka nezhustne.
9. Ochutnejte polévku a případně přidejte sůl a pepř dle chuti.
10. Servírujte polévku horkou s nakrájenou petrželovou natí na ozdobu.

Tato česneková polévka Aromata je výborná jako úvodní chod nebo lehký oběd.