Česneková krémová polévka se smaženými česnekovými krutony


Ingredience:

– 4 stroužky česneku
– 2 velké brambory
– 1 cibule
– 500 ml zeleninového vývaru nebo vody
– 200 ml smetany na vaření
– Sůl a pepř podle chuti
– Olej na smažení

Na česnekové krutony:
– 4 plátky chleba
– 2 stroužky česneku
– Sůl a pepř podle chuti
– Olej na smažení

Postup:

1. Nejprve oloupejte a nakrájejte brambory na menší kousky. Cibuli a česnek rozmačkejte nebo nasekejte na jemno.

2. V hrnci rozehřejte trochu oleje a přidejte cibuli a česnek. Smažte je na středním ohni, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět.

3. Přidejte nakrájené brambory a zalijte je zeleninovým vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu a nechte vařit, dokud brambory nezměknou.

4. Poté polévku rozmixujte do hladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru. Přidejte smetanu na vaření a promíchejte. V případě potřeby můžete polévku ještě dochutit solí a pepřem.

5. Pro přípravu česnekových krutonů si nakrájejte chleba na menší kousky. Česnek rozmačkejte nebo nasekejte na jemno.

6. V pánvi zahřejte olej a přidejte česnek. Smažte ho krátce, dokud nezačne vonět, a poté jej vyjměte z pánve.

7. Do pánve s olejem dejte nakrájený chléb a opečte ho z obou stran, dokud není zlatavý a křupavý. Přidejte smažený česnek, posolte a opepřete podle chuti.

8. Hotovou polévku podávejte posypanou se smaženými česnekovými krutony.

Dobrou chuť!