Česneková krémová polévka s opečenou bagetkou


Ingredience:
– 4 velké hlavy česneku
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
– 4 hrnky zeleninového vývaru
– 1 hrnek smetany na vaření
– Sůl a pepř podle chuti
– 4 plátky bagety
– Olivový olej na potření bagety

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vejte hlavy česneku a olivový olej na plech na pečení a zabalte do alobalu. Pečte česnek asi 30-40 minut, nebo dokud není měkký a zlatavý. Nechte vychladnout a pak vytlačte česnekovou pastu z jednotlivých stroužků.

2. Na středně velké pánvi zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli, dokud není sklovitá a zlatavá.

3. Přidejte česnekovou pastu a nechte vařit asi 1-2 minuty, aby se uvolnily aroma a chutě česneku.

4. Přidejte zeleninový vývar a vařte asi 10 minut, dokud se všechny přísady dobře nespojí.

5. Odstraňte polévku z ohně a nechte ji lehce vychladnout. Poté ji přeneste do mixéru nebo použijte tyčový mixér a mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

6. Vraťte polévku na sporák a přidejte smetanu na vaření. Za stálého míchání ohřívejte polévku na středně nízké teplotě, aby se smetana dobře spojila s polévkou.

7. Přidejte sůl a pepř podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

8. Mezitím si připravte opečenou bagetu. Plátky bagety potřete olivovým olejem a zatlačte je v troubě nebo použijte grilovací pánvi a opečte z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.

9. Polévku serviřte do misek nebo talířů a posypete nastrouhaným sýrem, pokud máte rádi. Podávejte s opečenou bagetkou.

10. Dobrou chuť!