Česneková krémová polévka s křupavými krutony


Česneková krémová polévka s křupavými krutony

Suroviny:
– 1 kg brambor
– 6 stroužků česneku
– 1 cibule
– 1 l zeleninového vývaru
– 200 ml smetany na vaření
– 3 lžíce másla
– 4 plátky suchého chleba
– sůl
– pepř
– petržel na ozdobu

Postup:

1. Brambory oloupejte a pokrájejte na menší kousky.

2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.

3. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezískají lehce zlatavou barvu.

4. Přidejte nakrájené brambory a promíchejte tak, aby se brambory dobře propojily s cibulí a česnekem.

5. Postupně přilévejte zeleninový vývar a vařte vše na mírném ohni, dokud se brambory nezměknou (asi 20 minut).

6. Mixérem rozmixujte polévku dohladka.

7. Přilijte smetanu na vaření a promíchejte. Přivedte polévku k varu a ještě chvíli povařte.

8. Dochutíme polévku solí a pepřem podle chuti.

9. Plátky suchého chleba nakrájejte na menší kostky, přidejte je na rozpálenou pánev s trochou oleje a orestujte, dokud nezískají zlatavou barvu.

10. Polévku nalijte do misek a ozdobte křupavými krutony a jemně nasekanou petrželí.

11. Teplou polévku podávejte hned a užívejte si vynikající chutě česneku a křupavé krutony.

Dobrou chuť!