Česnečka


Česnečka je tradiční česká polévka, která je oblíbená pro svou intenzivní chuť a vůni česneku. Je velmi jednoduchá na přípravu a její základní ingredience jsou česnek, brambory, cibule, sůl, pepř a trocha oleje. Zde je recept na domácí česnečku:

Ingredience:
– 4 středně velké brambory
– 4 stroužky česneku
– 1 středně velká cibule
– 1 l hovězího vývaru nebo vody (může se použít i zeleninový vývar)
– 2-3 lžíce oleje (řepkového nebo slunečnicového)
– Sůl a pepř podle chuti
– 1-2 lžíce octa (volitelné)
– 1 lžíce majoránky (volitelné)
– 1-2 lžíce nasekané petrželky (volitelné)

Postup:
1. Brambory očistěte a nakrájejte na menší kousky.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky.
3. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
4. Ve velkém hrnci si rozehřejte olej a přidejte cibuli. Smažte na středním ohni, dokud cibule nezezlátne.
5. Přidejte česnek a restujte ho společně s cibulí asi 1 minutu, dokud se nezačne uvolňovat jeho vůně.
6. Přidejte nakrájené brambory do hrnce a restujte je s cibulí a česnekem asi 2-3 minuty.
7. Nalijte do hrnce hovězí vývar nebo vodu a přiveďte k varu.
8. Jakmile zakuřuje, snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud se brambory nezměknou.
9. Ochutnejte a přidávejte sůl a pepř podle chuti. Případně můžete přidat i ocet, majoránku a petrželku pro dochucení.
10. Polévku můžete servírovat horkou s křupavým chlebem nebo topinkami.

Dobrou chuť!