Červená řepová polévka


Červená řepová polévka je lahodná a zdravá alternativa klasických polévek. Tady je jednoduchý recept, jak ji připravit:

Potřebné ingredience:
– 3-4 středně velké červené řepy
– 1 velká cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 brambory
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce octa
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 čajová lžička sušeného)
– 1 lžíce červeného vína (volitelné)
– Smetana a nasekaná petrželka na ozdobení

Postup:
1. Řepy omyjte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.

2. Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

3. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Restujte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou.

4. Přidejte nastrouhanou řepu a brambory. Promíchejte a opět nechte restovat asi 5 minut.

5. Přidejte zeleninový vývar, sůl, pepř a tymián. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, nebo dokud řepa a brambory nezměknou.

6. V případě, že chcete, můžete přidat lžíci červeného vína – dodá polévce lahodnou chuť a dá ji trochu více hloubky.

7. Jakmile jsou všechny ingredience měkké, pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladké konzistence. Případně můžete použít tyčový mixér přímo v hrnci.

8. Polévku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.

9. Na závěr přidejte lžíci octa a zamíchejte. Ocet dodá polévce svěží příchuť.

10. Hotovou polévku podávejte horkou s lžící smetany a posypanou nasekanou petrželkou na ozdobu.

Tento recept je dostatečný pro 4 porce polévky. Můžete si ho také upravit podle své chuti a preference přidáním dalších ingrediencí, jako je například kari nebo zázvor pro zajímavější chuť. Dobrou chuť!