Červená řepová polévka se smetanou


Ingredience:
– 4 velké červené řepy
– 1 velká cibule
– 2 stroužky česneku
– 2 brambory
– 1 litr zeleninového vývaru
– 200 ml smetany ke šlehání
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce octa
– Sůl a pepř podle chuti
– Petrželka na ozdobu

Postup:
1. Nejprve si omyjte a oloupejte řepy a brambory. Nakrájejte je na menší kostičky.

2. Očistěte cibuli a česnek, nakrájejte je na drobno.

3. V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.

4. Přidejte nakrájené řepy a brambory do hrnce a podlijte je zeleninovým vývarem. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

5. Vařte polévku na mírném ohni, dokud se řepy a brambory nezměknou (zhruba 20-30 minut).

6. Poté polévku rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru, dokud nedosáhnete hladké konzistence.

7. Přidejte smetanu a ocet do polévky a promíchejte. Dochutíme solí a pepřem, pokud je to potřeba.

8. Polévku podávejte horkou s ozdobenou petrželkou na vrchu.

Tato červená řepová polévka je skvělou volbou zejména v chladnějších měsících a díky výrazné barvě a bohaté chuti je pěkným zpestřením každého jídelníčku. Dobrou chuť!