Červená čočková polévka


Červená čočková polévka je chutný a zdravý pokrm, který je výborným zdrojem bílkovin a vlákniny. Tady je jednoduchý recept, jak si ji připravit:

Přísady:
– 1 šálek červené čočky
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 mrkve, nakrájené na kostičky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 l vody nebo zeleninového vývaru
– 1 plechovka loupaných rajčat (400 g)
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého sladkého paprikového prášku
– Sůl a pepř dle chuti
– Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobení

Postup:

1. Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá. Odstraňte případné nepořádky nebo kamínky.

2. V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte cibuli a česnek. Osmažte je do měkkosti, asi 5 minut.

3. Přidejte mrkev a vařte je ještě dalších 5 minut, dokud mrkev nezměkne.

4. Přidejte červenou čočku, loupaná rajčata, mletý kmín, sladký paprika, sůl a pepř. Směs dobře promíchejte.

5. Přilijte vodu nebo zeleninový vývar a přiveďte k varu.

6. Jakmile začne polévka vařit, snižte teplotu a nechte ji vařit na mírném ohni po dobu přibližně 30 minut, dokud se čočka nezměkne.

7. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte více vody nebo vývaru. Pokud je příliš řídce, nechte ji vařit déle, aby se zhoustla.

8. Jakmile je červená čočková polévka hotová, ochutnejte a případně přidávejte sůl a pepř dle chuti.

9. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

10. Podávejte horkou s čerstvým chlebem nebo toustovým pečivem.

Dobrou chuť!