Červená čočková polévka s kořenovou zeleninou


Ingredience:
– 1 šálek červené čočky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
– 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
– 2 mrkve, nakrájené na malé kousky
– 2 brambory, nakrájené na malé kousky
– 1 petržel, nakrájená na malé kousky
– 1 pórek, nakrájený na tenké kroužky
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 2 lžičky mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kurkumy
– sůl a pepř dle chuti
– čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

Postup:
1. Červenou čočku propláchněte ve studené vodě a odstraněte všechny nečistoty.
2. Na středně velkém ohni rozehřejte olivový olej v hrnci a osmahněte v něm cibuli a česnek, dokud nezměknou.
3. Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, brambory, petržel, pórek) a smažte je asi 5 minut, dokud nezezlátnou.
4. Přidejte červenou čočku, kmín, koriandr a kurkumu a promíchejte, aby se kořenová zelenina dokonale obalila.
5. Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Snížte plamen na nižší teplotu a nechte polévku vařit asi 20-25 minut, dokud se čočka a zelenina nerozměknou.
6. Ochutnejte polévku a případně ji osolte a opepřete podle chuti.
7. Nakonec polévku rozmixujte pomocí mixéru na hladkou konzistenci. Případně ji můžete nechat i s trochou kousků zeleniny, pokud preferujete hrubší texturu.
8. Polévku podávejte ozdobenou čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

Tato červená čočková polévka s kořenovou zeleninou je výživná, zdravá a plná chutí. Můžete ji podávat samotnou jako lehký a zdravý oběd nebo večeři, nebo jako předkrm k hlavnímu jídlu. Přidání kořenové zeleniny dodá polévce hezkou barvu a příjemnou sladkou chuť.