Červená čočková polévka s kokosovým mlékem


Ingredience:

– 250g červené čočky
– 1 cibule, nakrájená nadrobno
– 2 stroužky česneku, nasekané na plátky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 l zeleninového vývaru
– 400 ml kokosového mléka
– 2 lžičky mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté papriky
– Čerstvé bylinky na ozdobu (koriandr, petržel, bazalka)
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Nejprve omyjte čočku ve studené vodě a nechte ji namočenou několik hodin, ideálně přes noc. Pak ji sceďte.

2. Na rozpáleném olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a orestujte ho ještě asi minutu.

3. Přidejte namočenou čočku, koriandr, kmín a papriku. Promíchejte a vařte asi 2-3 minuty, dokud se koření neprovoní. Případně přilijte trochu vývaru, abyste předešli připálení.

4. Přilijte zeleninový vývar a kokosové mléko. Přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Vařte asi 20-30 minut, dokud čočka nezměkne a nezačne se rozpadat.

5. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nezískáte hladkou konzistenci.

6. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

7. Podávejte polévku posypanou čerstvými bylinkami a s kousky čerstvého chleba. Můžete také přidat nastrouhaný kokos nebo smetanu na ozdobu.

Tato červená čočková polévka s kokosovým mlékem je bohatá na bílkoviny a vitamíny a hodí se jako hlavní jídlo nebo předkrm. Přejeme vám dobrou chuť!