Červená čočková polévka s kokosovým mlékem a curry


Potřebné suroviny:
– 1 šálek červených čoček
– 1 střední cibule, nakrájená na drobné kousky
– 2 stroužky česneku, nasekané na malé kousky
– 1 lžíce červeného kari koření
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 konzerva kokosového mléka
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1 lžíce limetkové šťávy
– Sůl a pepř podle chuti
– Koriandr na ozdobu

Postup:

1. Červené čočky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.

2. Zahřejte olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte na drobno nakrájenou cibuli a česnek a smažte je asi 5 minut, nebo dokud nejsou cibule měkké a sklovitě zbarvené.

3. Přidejte kari koření a smažte ho asi 1 minutu, aby se uvolnily všechny jeho aromatické látky.

4. Přidejte červené čočky, kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte směs k varu a poté snižte plamen na střední a vařte polévku pod pokličkou asi 20-25 minut, nebo dokud čočky nezměknou.

5. Poté odstraňte hrnec ze sporáku a rozmixujte polévku hladkou konzistenci pomocí mixéru nebo ručního šlehače.

6. Vratiť polévku na sporák a znovu ji zahřejte, přidáním limetkové šťávy, soli a pepře podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.

7. Na závěr ozdobte každou porci polévky čerstvým koriandrem.

Tato červená čočková polévka s kokosovým mlékem a curry je skvělou volbou na chladné zimní večery. Můžete ji podávat samotnou s křupavým chlebem nebo jako předkrm před hlavním jídlem. Dobrou chuť!