Červená čočková polévka s kari a kokosovým mlékem


Červená čočková polévka s kari a kokosovým mlékem

Potřebné ingredience:
– 1 hrnek červenéch čoček
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 1 brambora
– 1 paprika
– 1 lžíce kari koření
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 400 ml kokosového mléka
– 500 ml zeleninového vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– Svařená rýže nebo chléb na podávání
– Čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobení

Postup:

1. Čočky důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a odstraňte případné nečistoty.

2. Cibuli, česnek, mrkev, bramboru a papriku nakrájejte na drobné kousky.

3. Na velkém hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Smažte ji dozlatova.

4. Přidejte nakrájený česnek a kari koření. Orestujte po dobu 1-2 minut, dokud se vám vůně koření neuvolní.

5. Přidejte nakrájené zeleninové přísady (mrkev, bramboru, papriku) a nechte je dusit asi 5 minut.

6. Přidejte svařené čočky, mletý kmín a koriandr. Zamíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

7. Přilijte kokosové mléko a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud se čočky a zelenina nezměknou.

8. Po uvaření polévku osolte a opepřete podle chuti.

9. Před podáváním můžete polévku lehce rozmixovat pomocí mixéru nebo kartáčem s vařečkou, pokud preferujete hladší konzistenci.

10. Podávejte s uvařenou rýží nebo chlebem a ozdobte čerstvým koriandrem nebo petrželkou.

Červená čočková polévka s kari a kokosovým mlékem je skvělá volba pro lehký a zdravý oběd či večeři. Má vynikající a exotickou chuť díky kari koření a kokosovému mléku.