Červená čočková polévka s exotickými kořením


Ingredience:
– 200 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 mrkev
– 1 rajče
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mleté skořice
– Sůl a pepř podle chuti
– Smetana či kokosové mléko (na dochucení)
– Koriandr nebo petrželka (na ozdobení)

Postup:
1. Červenou čočku si důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
2. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na jemné kostičky.
3. Rajče pokrájejte na drobné kousky.
4. V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli spolu s česnekem.
5. Přidejte kurkumu, koriandr, kmín a skořici a promíchejte.
6. Přidejte nakrájenou mrkev a rajče a restujte asi 5 minut, dokud se zelenina nezměkne.
7. Přidejte červenou čočku a zalijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu.
8. Po dosažení varu snižte teplotu a vařte červenou čočku pod pokličkou asi 20-30 minut, dokud se nezměkne.
9. Polévku osolte a opepřete podle chuti.
10. Poté polévku rozmixujte dohladka pomocí mixéru nebo ručního šlehače.
11. Podle potřeby můžete přidat trochu smetany nebo kokosového mléka pro lepší chuť a krémovost.
12. Polévka je hotová. Před podáváním ji můžete ozdobit čerstvým nasekaným koriandrem nebo petrželkou.

Tento recept na červenou čočkovou polévku s exotickými kořením je bohatý na živiny a má skvělou chuť. Je vhodný pro vegetariány a vegany a může sloužit jako hlavní jídlo nebo předkrm. Dobrou chuť!