Červená čočková polévka s exotickým kořením


Ingredience:
– 250 g červené čočky
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 l zeleninového vývaru
– 1 plechovka (400 ml) rajčatového pyré
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička červené papriky
– 1 lžička zázvoru
– 1 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá petrželka nebo koriandr (na ozdobu)

Postup:
1. Červenou čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji odpočívat v míse s vodou, dokud se jí nepoužijete v polévce.
2. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
3. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
4. Přidejte mletý koriandr, kmín, kurkumu, červenou papriku a zázvor. Promíchejte a chvíli restujte, dokud se vyloučí vůně koření.
5. Přidejte rajčatové pyré a zeleninový vývar. Přiveďte k varu.
6. Když směs začne vařit, přidejte k ní propláchnutou červenou čočku. Povařte 15-20 minut, dokud se čočka nezměkne.
7. Odstavte polévku z plotny a rozmixujte ji pomocí mixéru na hladkou konzistenci.
8. Polévku přeceďte přes jemné síto nebo použijte zpět mixer, abyste odstranili případné hrudky.
9. Vraťte polévku zpět do hrnce a přivedete znovu k varu. Případně ji zřeďte vodou nebo vývarem, pokud je příliš hustá.
10. Ochutnejte polévku a podle chuti dosolte a dochuťte pepřem.
11. Hotovou červenou čočkovou polévku podávejte s čerstvou petrželkou nebo koriandrem na ozdobu.

Tato červená čočková polévka s exotickým kořením je plná chuti a výživná. Můžete ji podávat samostatně nebo s chlebem. Bon appétit!